ДРЦ - Повратак у призрен
ЈУЛИ 2016 - ИН-форматор 4
image

Програм је финансирао Комесаријат за избеглице и миграције РС, а спроводи га Удружење за помоћ расељенима „Свети Спас”.

Опширније...

Јун 2016 – Повратници IV фазе повратка, у својим кућама
image

Задњих дана јуна месеца, седам повратничких породица уселило се у своје новоизграђене куће у насељу Поткаљаја у Призрену.

Фотографије...

АПРИЛ 2016 - Приводи се крају изградња кућа повратницима треће фазе пројекта подршке повратку у Поткаљају
image

У Призрену од почетка 2016 године бораве повратници треће фазе пројекта подршке повратку у Поткаљају, који финансира Амбасада Велике Британије. Пројекат реализује Дански савет за избеглице у сарадњи са ЛНВО Свети Спас уз подршку Министарства за заједнице и повратак, општине Призрен и осталих агенција и организација које се баве подршком у повратку.

Повратнике у Призрен средином априла месеца обишао је и господин Рори Оконел, британски амбасадор у Приштини, кoји се упознао са условима под којим живе повратници и њиховим плановима у будућности. Не скривајући задовољство што су поново у својим кућама, повратници су искористили ову прилику да се захвале Амбасади Велике Британије на подршци, наглашавајући да су се брзо уклопили у косовску свакодневницу, да је безбедоносна ситуација у Призрену задовољавајућа али да незапосленост представља велики проблем за све заједнице. (Опширније о посети, прочитајте у нашем новом ИНформатору, чије се ново издање очекује почетком јуна месеца).

У оквиру пројекта подршке интерно расељеним лицима, који уз финансијску подршку УНХЦР-а реализује Дански савет за избеглице Србија (ДРЦ), наше удружење у сарадњи са ДРЦ-ом је расељеним лицима омогућило да приликом обиласка својих домова у Призрену разговарају са господином Далибором Јевтићем, министром Министарства за заједнице и повратак, којег су упознали са својим намерама и плановима везаним за повратак. Приликом овог сусрета, министар Јевтић је повратницима обећао подршку Министарства.

Фотографије...

ИН-форматор 3
image

Пројекат је финансиран преко Канцеларије за Косово и Метохију, из буџета Републике Србије.

Ставови изражени у ИН-форматору искључиво су одговорност, уређивачког одбора, аутора и његових сарадника и не представљају званичан став Канцеларије за Косово и Метохију.

Опширније...

Март 2015 – још десет Призренских породица у својим кућама
image

У насељу Поткаљаја у Призрену је, захваљујући финансијској подршци Амбасаде Велике Британије и Министарства за повратак и заједнице, завршена градња 8 нових кућа за 10 повратничких породица.

Задњих дана марта месеца представници 10 повратничких породица из насеља Поткаљаја уселили су се у своје новоизграђене куће. Поред нових кућа, повратници су добили намештај, белу технику, храну и хигијену за наредних шест месеци и опрему за одрживост у вредности до 2.000 еура.

Тиме је окончан пројекат подршке повратку под називом: Подршка Повратку у Поткаљају - фаза II.

Реализатор овог пројекта је Дански савет за избеглице у сарадњи са општином Призрен и удружењем "Свети Спас".

Фотографије...

Децембар 2014 – градња нових 8 кућа за 10 породица у насељу Поткаљаја
image

У насељу Поткаљаја је, захваљујући финансијској подршци Амбасаде Велике Британије и Министарства за повратак и заједнице, отпочела реализација пројекта Подршка Повратку у Поткаљају - фаза II.

Реализатор пројекта је Дански савет за избеглице у сарадњи са општином Призрен и удружењем "Свети Спас".

Пројектом је предвиђена изградња и реконструкција 8 кућа за 10 повратничких породица. Изградња кућа је у току а повратници бораве у Призрену и прате ток градње својих кућа.

Фотографије...

Истраживање

"Утврђивање стварног стања, потреба и планова ИРЛ", пројекат који треба да да одговор о тренутном стању породица ИРЛ, напредовању, односно назадовању у односу на период до 1999. године, њиховим потребама и плановима за наредни период.

Анкетом је обухваћена 251 породица интерно расељених лица из централне Србије и А.П. Војводине.

Опширније...

ИН-форматор 2
image

Пројекат је финансиран преко Канцеларије за Косово и Метохију, из буџета Републике Србије.

Ставови изражени у ИН-форматору искључиво су одговорност, уређивачког одбора, аутора и његових сарадника и не представљају званичан став Канцеларије за Косово и Метохију.

Опширније...

ДРЦ - Повратак у призрен

Захваљујући разумевању и фондовима Министарства за заједнице и повратак и Амбасаде Велике Британије, Дански савет за избеглице је наставио са подршком повратницима у град Призрен.

У сарадњи са удружењем "Свети Спас" и општином Призрен, након изградње 12 кућа за 13 породица у реализацији пројекта Повратак у Поткаљају фаза I, у току је реализација пројекта Повратак у Поткаљају фаза II, током које ће бити реконстурисано и изграђено 8 кућа за 10 повратничких породица у насељу Поткаљаја.

Након завршетка друге фазе овог пројекта, марта 2015. године, очекује се наставак сарадње и подршка расељенима из Призрена који изражавају жељу да се врате у остале делове града: Потокмахала, Пантелија, Баждарана и остале.

Мај 2014 - Усељење повратника у нове куће у Поткаљаји
image

Мај месец је једном броју Призренаца поред пролећа донео и кључеве од новоизграђених породичних кућа у насељу Поткаљаја.

У једном дану, само у једној од кућа, породице Мојсић, нашле су се на окупу три генерације, мајка Милева, син, ћерка и унуци. Поред њих, у куће су се уселиле и породице Павићевић, Николић, Милосављевић, и још једна породица Мојсић. Почетком друге половине маја месеца ће све новоизграђене куће бити усељене. Већ првих дана, власници кућа су уградили сателитске антене, ради лакшег праћења ТВ програма, а стигла су и дрва која је требало средити. Ни овога пута, како то обичају налажу, није изостала домаћинска погача. Калдрма Поткаљаје је поново оживела. Домаћини са осмехом на лицу ужурбано из оближњих продавница доносе потребне намирнице. Они који су се већ уморили од рада, са прозора и чардака нових кућа, гледају на свој родни град. А град, као на длану. Ни једна фотографија не може реално осликати све тренутке доживљене у том једном дану.

Фотографије...

Март 2014 - Довршетак изградње кућа у Поткаљаји
image

Пројекат Одржив Повратак у Поткаљају, фаза I, спроводи ДРЦ (Дански савет за избеглице) фондовима Министарства за заједнице и повратак, Британске Амбасаде у Приштини и Општине Призрен, у сарадњи са Удружењем Свети Спас. Изграђено је 12 кућа за 13 породица.

Пројекат Одржив Повратак у Поткаљају II, који се реализује у 2013/2015 години планирана је изградња до 8 кућа и повратак 8 породица, донацијама истих донатора.

Фотографије...

Почетак активности на повратку у Поткаљају
image

У Београду у организацији Данског савета за избеглице и удружења Свети Спас одржана Иди-информиши посета.

Настављајући подршку одрживом повратку у град Призрен, амбасада Велике Британије је финансирала прву фазу пројекта повратка у Поткаљају, насеље настањено староседеоцима Србима у самом центру Призрена. Прва фаза обухвата информисање и интервјуисање свих заинтересованих корисника, интерно расељених лица.

Опширније...

Изграђено првих десет кућа у старом језгру Призрена - Пантелији
image

На свечан начин, крајем јула, у старом делу Призрена уручени кључеви десет новоизграђених кућа.

Опширније...

Текући пројекти
Галерија
Подршка