Свети Спас

Удружење грађана за помоћ расељенима са Косова и Метохије "Свети Спас" је нестраначка, невладина, непрофитна организација чији се сарадници од јуна 1999. године баве пружањем хуманитарне помоћи лицима расељеним са простора Косова и Метохије.

Мисија: Успостављање поновних веза са завичајем и непосредно информисање ИРЛ, у циљу повратка на вековна огњишта.

Циљеви: Помоћ у повратку, реинтеграцији и интеграцији ИРЛ. Пружање бесплатних правних савета и помоћи. Континуирани психосоцијални рад и рад са децом кроз креативне радионице. Едукација. Дистрибуција хуманитарне помоћи.

Од када делујемо

Од самог доласка расељених лица, 1999. године, захваљујући подршци Завичајног удружења грађана Призрена и околине "Сима А. Игуманов", сарадници Удружења "Свети Спас", пружају својим сународницима потребну подршку у превазилажењу настале ситуације. Убрзо, Удружење сачињава у електронској форми исцрпну базу података о свим својим корисницима. Званично, удружење "Свети Спас" се као самостална организација региструје 17.01.2001. године, у Савезном министарству правде, решењем број 3/1-80/2-2001-07.

Како смо добили име

Оснивачи Удружења за помоћ расељенима са Косова и Метохије "Свети Спас" су расељена лица из Призрена, па је и предлог био да име новог удружења подсећа на завичај - Призрен.

Удружење је добило назив по цркви Светог Спаса, саграђеној 1335. Црква због свог положаја доминира над градом, а налази се на самој падини узвишења.

Корисници

Удружење данас има у свом саставу више од 8.000 породица са преко 20.000 појединаца у Београду и унутрашњости (Пирот, Ниш, Краљево, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Лапово, Крушевац, Врњачка Бања, Аранђеловац, Свилајнац, Алексинац, Кладово). У унутрашњости, Удружење је имало канцеларију у Нишу, која се због отварања великог броја других канцеларија, крајем 2003. године затвара, и мобилне тимове у осталим градовима. Захваљујући пројекту мреже правних канцеларија ИОЦЦ-БПРМ, Удружење у 2003. години отвара своју канцеларију у Призрену, која због практичних и безбедоносних разлога тренутно функционише у Средској.

Након активности на умрежавању и јачању капацитета ЛНО од стране ИОЦЦ-а и ЦРС-а, Удружење своје обавезе може у целости обављати у канцеларијама умрежених Удружења (Крагујевац, Краљево, Ниш, Смедеревска Паланка). Корисници услуга Удружења су расељена лица и избеглице: Срби, Црногорци, Албанци, Турци, Муслимани, Роми и остали.

Са ким сарађујемо

Партнерске организације са којима смо од почетка рада успоставили контакте (по терминима успостављања контакта): Група 484 , ОXФАМ, Црвени крст Београда, УНХЦР, ИАН, ЦWС, Човекољубље, ЦРС, ИОЦЦ, ДРЦ, НРЦ, Европска перспектива, УНДП Србија, ОСЦЕ Србија, Министарство за Косово и Метохију, Министарство за повратак и заједнице, и други. Од 2005. године посредством мреже ЛНВО Унија, постајемо партнер УНХЦР-а кроз пројекат информисања ИРЛ.

Пројекти - реализација у 2018. години:
 • И поред великог интересовања интерно расељених лица из Призрена да им се пружи подршка у повратку, ни у 2018. години пројекат није настављен. Представници Удружења Свети Спас, а и сама интерно расељена лица су на свим скуповима и иди-види посетама указивали на неопходност наставка подршке онима који су изразили жељу да се врате у Призрен, али до наставка подршке није дошло ни у 2018. години. Удружење пуне две године остаје без икакве финансијске подршке неопходне за нормално функционисање. Текуће трошкове канцеларије сарадници Удружења покривају из сопствених средстава. Ни у 2018. години Удружење није имало никакве финансијске приливе неопходне за одржавање рада канцеларије и надокнаду ангажованим сарадницима. И поред финансијских проблема, канцеларија је свакодневно била отворена и на услузи многобројним интерно расељеним лицима.
 • "ИН-форматор", информативно гласило намењено расељенима. Сакупљање информација на терену (централна Србија и Косово и Метохија), обрада података, припрема за штампу, штампање публикације у 3.000 примерака и бесплатна дистрибуција корисницима (ИРЛ, институцијама и организацијама које пружају помоћ и подршку ИРЛ) - донатор: Канцеларија за Косово и Метохију. ИН-форматор...
 • Финансирање превоза за одлазак интерно расељених лица за Призрен на обележавање Задушница и Спасовдана – донатор: Канцеларија за Косово и Метохију.
 • "Добродошлица првацима", обилазак првака на Косову и Метохији и дружење са познатим песницима. Ове године је посећено и у програму активно учествовало 918 првака. - Донатор: Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије. Опширније...
Пројекти - реализација у 2017. години:
 • Иако је, према најавама, почетком априла 2017. године требало да дође до наставка пројекта подршке у изградњи повратничких кућа у Призрену, подршка је изостала. До наставка пројекта није дошло, чиме је доведено у питање нормално функционисање и опстанак удружења Свети Спас.
 • „Јачање могућности за постизање трајних решења за расељене мањине на Косову“, IV фаза пројекта подршке повратницима у Призрен, којим је за 2017. годину предвиђена изградња 5 кућа за повратнике у насељима Поткаљаја, Пантелија и Потокмахала. У другој половини године селектоваће се још 5 породица и којима ће се куће градити у 2018. години. Поред подршке у изградњи кућа у Призрену, пројекат предвиђа подршку повратницима изградњом кућа и у Северној Митровици, Ђаковици и Новом Брду. Поред изградње кућа, повратници ће добити комплетан намештај, белу технику, храну и хигијену за шест месеци, као и грант у виду алатки, опреме и машина за самоодрживост у износу до 2.000 еура. Удружење „Свети Спас“ је партнер на пројекту. Реализатор пројекта је Дански савет за избеглице (ДРЦ), уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије. Велики допринос реализацији пројекта пружа Министарство за заједнице и повратак, као и Општина Призрен са својим службама и агенцијама. Опширније...
 • "ИН-форматор", информативно гласило намењено расељенима. Сакупљање информација на терену (централна Србија и Косово и Метохија), обрада података, припрема за штампу, штампање публикације у 3.000 примерака и бесплатна дистрибуција корисницима (ИРЛ, институцијама и организацијама које пружају помоћ и подршку ИРЛ) - донатор: Канцеларија за Косово и Метохију. ИН-форматор...
 • Финансирање превоза за одлазак интерно расељених лица за Призрен на обележавање Задушница и Спасовдана. – донатор: Канцеларија за Косово и Метохију.
 • "Прилагођавање", пројекат пружа подршку повратницима у периоду прилагођавања приликом повратка. Пројектне активности су везане за подршку одрживости након повратка у град Призрен, једину урбану средину у којој се десио повратак и реконструкција домова у облику какви су били пре егзодуса. Пројекат омогућава бољу везу повратника са члановима домаћинства који се још нису вратили и прилагођавање на нове услове живота, до повратка осталих чланова породице. Пројекат је подразумевао рефундирање трошкова аутобуских карата и допуне за мобилни телефон повратницима, у периоду од шест месеци. - Донатор: Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.
Пројекти - реализовани у 2016. години:
 • Дански савет за избеглице уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије наставља у 2016. години подршку расељенима који су изразили жељу да се врате и наставе свој живот у Призрену. У првој половини 2016. години је завршена изградња планираних 7 кућа из пројекта "Расељена лица - Одрживи повратак - трајна решења за повратнике у Призрен и Северну Митровицу" а у другој половини 2016. године Удружење „Свети Спас“ са својим партнерима почиње реализацију IV фазе пројекта подршке повратницима у Призрен, под називом „Јачање могућности за постизање трајних решења за расељене мањине на Косову“, којим је предвиђена изградња 5 кућа за повратнике у насељима Поткаљаја, Пантелија и Потокмахала, које треба да буду завршене у 2017. години. Поред подршке у изградњи кућа у Призрену, пројекат предвиђа подршку изградњом кућа повратницима и у Северној Митровици, Ђаковици и Новом Брду. Поред изградње кућа, повратници ће добити комплетан намештај, белу технику, храну и хигијену за шест месеци, као и грант у виду алатки, опреме и машина за самоодрживост у износу до 2.000 еура. Удружење „Свети Спас“ је партнер на пројекту. Реализатор пројекта је Дански савет за избеглице (ДРЦ), уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије. Велики допринос реализацији пројекта пружа Министарство за заједнице и повратак, као и Општина Призрен са својим службама и агенцијама. Опширније...
 • "Унапређење могућности за повратак и реинтеграцију ИРЛ", подршка повратничким породицама које имају решено питање смештаја. Идентификација корисника, додела помоћи у храни, намештају, белој техници и грантовима за доходовне активности заједница, презентација пројекта кроз информативне активности на медијима и приликом директног контакта са корисницима. Удружење „Свети Спас“ је део овог пројекта реализовао као партнер ДРЦ-а Србија кроз пројекат ИПА 12. Опширније...
 • "ИН-форматор", информативно гласило намењено расељенима. Сакупљање информација на терену (централна Србија и Косово и Метохија), обрада података, припрема за штампу, штампање публикације у 3.000 примерака и бесплатна дистрибуција корисницима (ИРЛ, институцијама и организацијама које пружају помоћ и подршку ИРЛ - донатор: Комесаријат за избеглице и миграције РС). ИН-форматор...
 • Финансирање превоза за одлазак интерно расељених лица за Призрен на обележавање Задушница и сеоских слава у местима из којих су расељени – (донатор: Канцеларија за Косово и Метохију).
 • "Свеобухватна потреба процена у Србији", је пројекат реализован у периоду октобар - децембар 2016. године. Током реализације пројекта сарадници удружења „Свети Спас“ су на територији Србије посетили, анкетирали и регистровали 531 породицу интерно расељених лица. Била је то још једна прилика да се у кратком временском периоду обиђе већи број расељеничких породица и добију информације из прве руке о њиховом опредељењу и намерама након 18 година од расељеништва, повратак на просторе одакле су се раселили или интеграцију у месту пребивалишта. Имплементатор пројекта: Дански савет за избеглице (ДРЦ), донатор: Високи комесаријат за избеглице (УНХЦР), партнери на пројекту: Удружење „Свети Спас“ - Београд, ХУГ „Божур“ - Смедеревска Паланка, „Завичај за повратак“ - Крагујевац.
Пројекти - реализовани у 2015. години:
 • Пројектом "Расељена лица - Одрживи повратак - трајна решења за повратнике у Призрен и Северну Митровицу" настављен је континуитет подршке повратницима у град Призрен и реконструкције историјског језгра Призрена, насеља Поткаљаја. Пројектом се предвиђа изградња 7 нових кућа за Србе повратнике, као и подршка у мањим грантовима за оправке 4 куће, Срба који нису напустили Призрен. Поред изградње кућа, повратници ће добити комплетан намештај, белу технику, храну и хигијену за шест месеци, као и грант у виду алатки, опреме и машина за самоиздрживост у износу до 2.000 еура. Реализатор пројекта је Дански савет за избеглице (ДРЦ), уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије. Велики допринос реализацији пројекта пружа Министарство за заједнице и повратак, као и Општина Призрен са својим службама и агенцијама.
 • "Подршка одрживом повратку у Поткаљају/Призрен" – фаза II. Подршка у повратку, реконструкцији домова и одрживости ИРЛ у град Призрен/Поткаљају. Пројектом је изграђено 8 кућа, 10 стамбених јединица за 10 повратничких породица у насељу Поткаљаја. Куће су опремљене намештајем, белом техником и храном за повратнике у периоду покривеним пројектом. Све породице су добиле грантове за одрживост - опрему и машине за рад у вредности до 2.000 еура - у зависности од предложене иницијативе. Пројекат је финансиран средствима Амбасаде Велике Британије и Министарства за заједнице и повратак а спроводи га Дански савет за избеглице. Удружење "Свети Спас" је партнер на пројекту.Фотографије...
 • "Унапређење могућности за повратак и реинтеграцију ИРЛ", подршка повратничким породицама које имају решено питање смештаја. Идентификација корисника, додела помоћи у храни, намештају, белој техници и грантовима за доходовне активности заједница, презентација пројекта кроз информативне активности на медијима и приликом директног контакта са корисницима (партнер: ДРЦ Србија кроз пројекат ИПА 12). Опширније...
 • "ИН-форматор", информативно гласило намењено расељенима. Сакупљање информација на терену (централна Србија и Косово и Метохија), обрада података, припрема за штампу, штампање публикације у 3.000 примерака и бесплатна дистрибуција корисницима (ИРЛ, институцијама и организацијама које пружају помоћ и подршку ИРЛ - донатор: Канцеларија за Косово и Метохију).
 • "Прилагођавање", пројекат пружа подршку повратницима у периоду прилагођавања приликом повратка. Пројектне активности су везане за подршку одрживости након повратка у град Призрен, једину урбану средину у којој се десио повратак и реконструкција домова у облику какви су били пре егзодуса. Пројекат омогућава бољу везу повратника са члановима домаћинства који се још нису вратили и прилагођавање на нове услове живота, до повратка осталих чланова породице (донатор: Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије).
 • Финансирање превоза за одлазак интерно расељених лица за Призрен на обележавање Задушница и сеоских слава у местима из којих су расељени – (донатор: Канцеларија за Косово и Метохију).

Пројекте реализоване ранијих година у периоду 2003 - 2014. године, погледајте овде...

Опремљеност

Удружење располаже основном техником, потребном за несметан рад на реализацији пројеката и тимом правника, који свакодневно, без обзира на финансијску и програмску подршку пружају бесплатну правну помоћ расељеним лицима. Располаже богатом фото и видео архивом о стању на КиМ и активности ИРЛ у расејању. У канцеларијама Удружења се свакодневно може добити бесплатна штампа која се бави проблематиком расељених лица.

У Удружењу је од самог почетка рада активно ангажовано 8 сталних и 4 повремених сарадника. До почетка реализације првог пројекта (ИОЦЦ-јануара 2002 године), исти број сарадника је редовно своје активности обављао на чисто волонтерској основи. Сви ангажовани сарадници су са високом или вишом стручном спремом.

Органи Удружења:
 • Скупштина – 11 чланова
 • Управни одбор – 5 члана
 • Надзорни одбор – 3 члана
Текући пројекти
Галерија
 • image 1
 • image 2
 • image 3
 • image 4
 • image 1
 • image 2
 • image 3
 • image 4
Подршка